Odżywianie

Bezalkoholowe winko czosnkowe – przepis

czosnek
17 stycznia 2016 o 20:42   /   przez   /   komentarze (0)

Składniki:

  • 3 średnie główki czosnku
  • 3 cytryny
  • 1 litr przegotowanej chłodnej wody

Sposób wykonania:

  1. Czosnek przeciskamy przez praskę i wrzucamy do dużego słoika.
  2. Wyciskamy sok z cytryn i wlewamy do czosnku.
  3. Na koniec zalewamy wodą.
  4. Wszystko mieszamy, po czym zamykamy słoik.
  5. Przechowujemy w ciemnym miejscu, w temperaturze pokojowej przez 3 dni.
  6. Odcedzamy sok i przelewamy do butelek.
  7. Winko przechowujemy w lodówce.

bezalkoholowe winko czosnkowe

Stosowanie:

Pijemy 1 kieliszek dziennie, w miarę możliwości (pamiętajmy o zapachu czosnku!) – 2 razy dziennie przez cały okres podatny na infekcje.

Wybrane właściwości:

  • działa bakteriobójczo, przeciwgrzybiczo i antywirusowo
  • wzmacnia odporność
  • obniża poziom cholesterolu
  • obniża ciśnienie

 

 

Komentarze (0)

skomentuj

Komentarze
Imię E-mail Strona