Odżywianie

Dieta bezglutenowa w praktyce – co można jeść, a czego nie

Produkty bez glutenu
22 października 2016 o 14:38   /   przez   /   komentarze (0)

Poprzednio przedstawiliśmy kilka faktów dotyczących nietolerancji glutenu, jej objawów oraz jednostek chorobowych, za które może być odpowiedzialna oraz kilka wskazań dla diety bezglutenowej oraz w jaki sposób diagnozować „domowym sposobem” nietolerancję glutenu.

Dzisiaj zajmiemy się samą dietą bezglutenową. Tutaj muszę nadmienić, że artykuł ten będzie subiektywną opinią osoby, która dwa razy w życiu MUSIAŁA przejść przez dietę bezglutenową.

Wskazania

Nasz „pacjent” po raz pierwszy musiał przejść na dietę bezglutenową w wieku 7 lat i trwało to około 2 lata. Wskazaniami były silne bóle brzucha towarzyszące posiłkom. Po tygodniu w szpitalu i wszelakich możliwych badaniach okazało się, że wszystko wskazuje na nietolerancję glutenu.

Po raz drugi dietę zalecił lekarz internista, z uwagi na długotrwałą „walkę” z niskim poziomem hemoglobiny i żelaza oraz brakiem dalszych możliwości diagnozy. Tutaj jednak, z uwagi na fakt wcześniejszej nietolerancji glutenu, zdecydowano się zrobić testy genetyczne w kierunku celiakii, których wynik miał wpłynąć na decyzję o kontynuowaniu diety. Przez miesiąc pacjent przestrzegał diety bezglutenowej, jednocześnie czekając na wyniki testów oraz obserwując swoją reakcję na wykluczenie glutenu.

Produkty zabronione

  • zboża:  pszenica, orkisz, pszenżyto, jęczmień, żyto, owiesoraz ich pochodne: mąki, płatki, kasze, makarony
  • pieczywo (o ile nie jest oznaczone jako bezglutenowe) – chleb biały i razowy, bułki, bagietki, maca, pumpernikiel, pieczywo chrupkie, herbatniki, ciastka, wafle, biszkopty, pierniczki, sucharki, paluszki, ciasta, ciastka, drożdżówki, pizza, bułka do hamburgera, bułka tarta
  • panierki do mięs, ryb, warzyw, itp.
  • kawa zbożowa, piwo
  • sos sojowy, proszek do pieczenia

Wydaje się nie być tego wiele, ale produktów, które zawierają lub mogą zawierać gluten jest znacznie więcej i na nie trzeba uważać

  • jogurty owocowe, serki topione, maślanki smakowe, napoje mleczne
  • płatki kukurydziane, kasza gryczana, maka ryżowa mogą być zanieczyszczone glutenem
  • wędliny (szczególnie te wysokowydajne), konserwy mięsne, pasztety, konserwy rybne
  • majonezy, gotowe sosy
  • czekolada, żelki, cukierki, batony, guma do żucia, budynie
  • niektóre przyprawy, kostki bulionowe, zupy w proszku
  • niektóre leki [sic!]

Produkty dozwolone

  • ryż biały i brązowy, kukurydza, gryka, proso, amarantus, quinoa i ich pochodne: mąki, kasze, płatki, makarony
  • świeże, nie przetworzone mięso, ryby, jaja
  • mleko (również zagęszczane i w proszku), kefir, maślanka, jogurt naturalny, nieprzetworzony ser biały, żółty
  • masło, smalec, margaryna, olej roślinny, oliwa z oliwek
  • warzywa świeże, mrożone i konserwowe
  • owoce świeże, mrożone i konserwowe
  • herbata, kawa naturalna, soki owocowe, wody mineralne, kompoty, napary z ziół, czyste alkohole
  • sól, pieprz, zioła, jednorodne przyprawy, ocet winny, ocet jabłkowy

Oraz wszystko to, co robimy samodzielnie bez użycia glutenu oraz wszystkie produkty z oznaczenie przekreślonego kłosa:

znak-aoecs

Na szczęście na (jakkolwiek to zabrzmi) nietolerancja glutenu stała się na tyle powszechna, że co raz więcej producentów zwraca uwagę na zawartość glutenu i częściej stosuje powyższe oznaczenie (dobrym przykładem jest Roleski, który na większość swoich produktów umieszcza takie znaki). Ponadto istnieją firmy, które specjalizują się w produktach typowo bezglutenowych, a głównie w pieczywie, mące, makaronach, ciastach i ciastkach (Schar, Glutenex, Incola).  Mało tego.. istnieje nawet piwo bezglutenowe 😉

Zakupy bez glutenu

Co można jest i na co zwracać uwagę już wiemy. Mamy w koszyku szynkę, ser biały, ser żółty, jajka. Wszystko to sprawdziliśmy pod kątem występowania glutenu. Ale z czym to zjemy? No tak.. brakuje pieczywa. I tutaj pierwsze schody. Na półce z pieczywem sama pszenica, względnie żyto i orkisz. I co teraz? Jeśli mamy szczęście i jesteśmy w dużym markecie możemy udać się do działu ze zdrową żywnością i tam szukać szczęścia. Jeśli jesteśmy w małym osiedlowym sklepiku, musimy szukać dalej, np. specjalistycznych sklepów ze zdrową żywnością. Z pomocą przychodzi nam często internet, gdyż producenci pieczywa bezglutenowego najczęściej sprzedają swoje wyroby również online.

Piwo bezglutenowe

Jak smakuje jedzenie bezglutenowe

Jadłospis większości z nas koncentruje się głównie na pieczywie, stąd zapewne nasz pacjent skwitował pytanie krótkim „do kitu”, ale postaramy się nieco rozwinąć tę myśl.

Prawda jest taka, że to właśnie gluten nadaje smak pieczywu. To on sprawia, że pieczywo jest wilgotne, nie kruszy się w palcach, pachnie i ma się na nie apetyt. Bez niego jest kruszące, suche i bez smaku. Tutaj nasz rozmówca zauważył, że dwadzieścia kilka lat temu, jedzenie było tragiczne i nawet ciastka smakowały okrutnie, natomiast obecnie producenci naprawdę się starają, żeby ich wyroby smakowały każdemu, więc różnica w smaku wtedy a dziś jest naprawdę kolosalna. Ponadto wiele produktów smakuje niemalże identycznie jak normalne, np. makaron, bułka tarta są prawie nieodróżnialne on tych zawierających gluten. Z kolei mieszanki bezglutenowe, czyli odpowiedniki mąki z powodzeniem ją zastępują np. w panierce, naleśnikach, również nie zmieniając smaku.

Praktyczna porada: Pieczywo bezglutenowe smakuje o wiele lepiej, gdy się je podgrzeje na parze!

Praktyczna porada 2: Pieczywo bezglutenowe ciemne smakuje lepiej niż jasne.

Producenci produktów bezglutenowych

Schär – najpopularniejszy w marketach, bodajże włoski producent pieczywa bezglutenowego i nie tylko. Niestety nie próbowaliśmy. Wiemy jedynie, że ceny ma dość wysokie (ok. 11zł za 5 kromek)

Glutenex – polska firma z okolic Poznania. Bodajże jedna z pierwszych, która zajęła się żywnością bezglutenową w 1995 roku. Sporo rodzajów chleba, bułek, ciast, mąk, makaronów, itp. Pieką też tory na zamówienie. W ofercie znajdują się również wyroby niskobiałkowe, bez mleczne, bez jajeczne i dietetyczne. Posiadają sklep internetowy http://glutenex.com.pl/. Ceny bardzo przystępne, niestety nie tak popularny jak Schär. Pojawia się w dużych marketach, mniejszych ciężko go spotkać.

Produkty bezglutenowe

Incola – o tym producencie dowiedzieliśmy się zupełnie przypadkiem. Otóż chleb zauważyliśmy na półce w warzywniaku [sic!]. Naszą uwagę jednak przykuło coś innego, otóż chleb ten był zrobiony na zakwasie. I tutaj miłe zaskoczenie. Chleb bezglutenowy na zakwasie smakuje niemalże jak normalny! Niestety cena jest trzykrotnie wyższa niż w przypadku Glutenexu.

Podsumowanie

Nasz rozmówca ma bardzo „traumatyczne” wspomnienia z dietą bezglutenową. Jako dziecko w zasadzie miał łatwiej, bo to jego rodzice głównie dbali o to, co je. Jedynym problemem były wszelkie imprezy szkolne i wycieczki klasowe, gdzie musiał wykazać się ogromną dyscypliną i zabierać własne jedzenie. Będąc dorosłym możesz po prostu iść do piekarni i kupić sobie drożdżówkę, będąc odpowiedzialnym jedynie przed sobą za bolący brzuch czy inne objawi nietolerancji.

Sądzimy, że dieta bezglutenowa nie jest czymś, czego nie da się znieść. Z pewnością wymaga dyscypliny, poświęcenia i nierzadko czasu. Jeśli masz czas na wymyślanie i tworzenie potraw, z pewnością możesz ograniczyć do minimum spożycie pieczywa, a i tak będziesz najedzonym.

Mimo wszystko zdrowym nie życzymy stosowania, a stosującym dietę życzymy powodzenia i wytrwałości!

Komentarze (0)

skomentuj

Komentarze
Imię E-mail Strona