Odżywianie

Jak jeść owoc liczi

jak jeść owoc liczi
20 stycznia 2016 o 21:10   /   przez   /   komentarze (0)

Liczi jest owocem egzotycznym niewielkich rozmiarów, uprawianym głównie w Chinach, skąd jego potoczna nazwa „chińska śliwka”. Jeśli nie jedliście jeszcze liczi, pewnie zastanawiacie się, co kryje się pod tą czerwonobrązową skórką. Otóż ta lekko kłująca skorupka kryje w sobie biały, perłowy lśniący miąższ.

Liczi ma słodki i bardzo wyrazisty smak. Owoc ten jest bardzo soczysty. Można się pokusić o porównanie go z czymś między winogronem a wiśnią.

Właściwości liczi

Liczi mimo niewielkich rozmiarów, zawiera sporą dawkę (zalecaną dzienną dla osoby dorosłej) witaminy C, a także potas, fosfor, magnez, żelazo, wapń. Oprócz wartości odżywczych liczi ma również zastosowanie w branży kosmetycznej.

Jak jeść liczi?

Zaczynamy od zdjęcia skorupki. W tym celu nacinamy owoc wokoło. Skórka jest dosyć twarda, ale z ostrym nożem z pewnością da radę. Rozciętą skórkę bardzo łatwo zdjąć z owocu, ponieważ łatwo odchodzi. Wyciągnięty miąższ również nacinamy wokoło owocu, tak by wyciągnąć z niej pestkę, która jest niejadalna. Smacznego!:)

IMG_6842 IMG_6843

IMG_6845

 

Komentarze (0)

skomentuj

Komentarze
Imię E-mail Strona