Odżywianie

Jak prawidłowo parzyć czarną herbatę

17 stycznia 2016 o 18:38   /   przez   /   komentarze (0)
  1. Czarna herbata parzona przez 2-2,5 minuty zawiera dużo teiny i wpływa odżywczo oraz odświeżająco. Działanie pobudzające herbaty utrzymuje się dłużej niż działanie kawy.
  2. Jeżeli parzymy ponad 2,5 minuty, uwalniamy kwas garbnikowy – taninę, która działa uspokajająco, ale nużąco.
  3. Im dłużej parzymy herbatę, tym bardziej jest ona gorzka.

Są to średnie czasu w jakich należy parzyć herbatę w zależności od pożądanych właściwości. Niemniej jednak jednym z czynników, który należy uwzględnić to twardość wody (im twardsza woda, tym dłużej parzymy). Długość parzenia czarnej herbaty zależy również od jakości oraz rozdrobnienia liści. Im drobniejsze liście, tym krócej parzymy i tak samo postępujemy z lepszą jakościowo herbatą.

Ciekawostka!

Dzienna dawka herbaty nie powinna przekraczać 12g, co odpowiada 8 filiżankom.

 

Komentarze (0)

skomentuj

Komentarze
Imię E-mail Strona