Odżywianie

Nietolerancja glutenu – objawy, dieta, porady

11 października 2016 o 20:09   /   przez   /   komentarze (1)

Ostatnimi czasy niesamowicie modna stała się dieta bezglutenowa. Jej zwolennicy twierdzą, że wystarczy wyłączyć ze swojego jadłospisu produkty zawierające gluten, aby pozbyć się takich przypadłości jak bóle głowy, bezsenność, a nawet nadwaga [sic!]. Czym tak naprawdę jest gluten i czy faktycznie jest cichym zabójcą – spróbujemy odpowiedzieć w niniejszym artykule.

Czym jest gluten?

Gluten to nazwa mieszaniny dwóch białek roślinnych gluteniny i gliadyny. Białka te występują w większości zbóż, chociażby tak szeroko wykorzystywanej pszenicy. Osoby, które cierpią na nietolerancję glutenu przechodzą na bardzo restrykcyjną dietą, wykluczającą wszystkie produkty zawierające gluten. Należy tutaj wspomnieć, że to właśnie gluten nadaje ciastu ciągliwej konsystencji i jest odpowiedzialny za tworzenie się pęcherzyków powietrza przy jego wyrastaniu.

Objawy nietolerancji glutenu

Niektóre źródła podają, że blisko 55 chorób zostało skojarzone z glutenem, natomiast 15% ludności cierpi na jego nietolerancję (z czego 99% z nich nie została zdiagnozowana). Niestety zdiagnozowanie nietolerancji wcale nie jest takie proste. My podajemy 10 typowych objawów nietolerancji glutenu:

  1. Problemy z trawieniem – zaparcia, gazy, wzdęcia, biegunka; objawy mogą być szczególnie nasilone po spożyciu produktów zawierających gluten.
  2. Rogowacenie mieszkowe – tzw. gęsia skórka; może być spowodowana niedoborem witaminy A i kwasów tłuszczowych – gluten zaburza ich wchłanianie.
  3. Zmęczenie – po posiłkach typu pizza, makarony.
  4. Choroba autoimmunologiczna – np. zapalenie tarczycy Hashimoto, zapalenie stawów.
  5. Objawy neurologiczne – zawroty głowy, utrata równowagi.
  6. Brak równowagi hormonalnej – zespół policystycznych jajników, zespół napięcia przedmiesiączkowego oraz niewyjaśniona niepłodność.
  7. Migrenowe bóle głowy.
  8. Przewlekłe zmęczenie lub fibromialgia – ból mięśni i stawów.
  9. Stan zapalny, obrzęk i ból stawów -palców, kolan, bioder.
  10. Depresja, zmiany nastroju, ADHD.

Jeśli któryś z objawów Cię dotyczy i/lub nasila się po zjedzeniu produktów z glutenem, to może być oznaka, że Twój organizm go nie toleruje.

Jak sprawdzić czy toleruję gluten?

Najlepszym sposobem na sprawdzenie, czy tolerujesz gluten jest wyeliminowanie go na 2-3 tygodni. Jeśli w tym czasie ww. objawy miną, najprawdopodobniej cierpisz na jego nietolerancję.

Uwaga!

Dieta bezglutenowa zakłada wyeliminowanie 100% glutenu. Więc jeśli zamierzasz przestrzegać jej częściowo lub tylko „w domu” to po prostu sobie odpuść, bo nie będzie to miało żadnego sensu.

Przechodząc na dietę usuwasz z jadłospisu część wartości odżywczych, które należy koniecznie wypełnić, dlatego uwzględnij w menu kaszę gryczaną, kaszę jaglaną, ryż czy kukurydzę.

Celiakia a nietolerancja glutenu

Celiakia to nie tylko choroba układu trawiennego, ale również całego ustroju wywołaną nieprawidłową odpowiedzą układu immunologicznego organizmu na gluten. Dlaczego jest groźna? Spożyty fragment glutenu jest oporny na działanie kwasu solnego i enzymów trawiennych. Wnika on do ściany jelita cienkiego, gdzie pod wpływem przemian enzymatycznych przekształca się do postaci, która pobudza komórki układu odpornościowego do uwalniania czynników zapalnych. Stan zapalny błony śluzowej jelita powoduje uszkodzenie i zanik kosmków jelitowych, przez które strawione składniki pokarmowe wnikają do krążenia. Wszystko to powoduje zaburzenie wchłaniania białek, cukrów, witamin, tłuszczów oraz soli mineralnych do krwiobiegu.

Nietolerancja glutenu objawia się niemalże tymi samymi przypadłościami co celiakia, dlatego, żeby wykluczyć tę drugą, należy poddać się badaniom diagnostycznym. W przebiegu celiakii powstają przeciwciała, których obecność we krwi ułatwia rozpoznanie choroby.

Czy zatem różni się celiakia od nietolerancji? Celiakia jest na całe życie.. Nie można jej wyleczyć, a diety bezglutenowej należy bezwzględnie pilnować.

Czy warto przejść na dietę bezglutenową?

Prawidłowo postawione pytanie powinno brzmieć: „Czy muszę przejść na dietę bezglutenową”. Dieta bezglutenowa nie jest rozwiązaniem wszystkich dolegliwości trawiennych, bólów, zwyrodnień, zmęczenia, itp. Nie jest też jak twierdzą niektórzy „dietą cud” na odchudzanie (gluten nie odpowiada za tycie [sic!]). Powinniśmy ją traktować jako terapię, a diagnozę powinien postawić lekarz.

Podsumowanie

Objawy z naszego artykułu pasują do Ciebie?

Dwutygodniowa dieta przyniosła pozytywne skutki?

Fajnie, że mogliśmy pomóc.

A teraz idź do lekarza i mu o tym opowiedz! Dopiero on niech zdecyduje, czy wykluczenie glutenu to droga do Twojego dobrego samopoczucia.

Komentarze (1)

skomentuj

Komentarze
Imię E-mail Strona

  • 26 października 2016 o 09:53 czelo

    ja miałem podobne objawy i potwierdziły się moje obawy, o czym poinformowano mnie w Kręg-Clinic. Szybko przekonałem się, że jednka profesjonalna opieka jest zdecydowanie bardziej pomocna niż jakieś amatorskie porady w przychodniach.

    Reply