Odżywianie

Zielona pietruszka – właściwości, zastosowanie i przechowywanie

zielona pietruszka natka
17 stycznia 2016 o 21:21   /   przez   /   komentarze (0)

Właściwości

Zawiera dużo witaminy C, witaminę A, żelazo, wapń, magnez, potas.  Zwiększa odporność organizmu, oczyszcza organizm, pozytywie wpływa na wzrok i cerę, poprawia trawienie.

Rodzaje pietruszki

Wyróżniamy pietruszkę o gładkiej lub pierzastej naci. Gładka ma intensywniejszy smak i zawiera więcej witamin.

Zastosowanie

Natkę pietruszki myjemy w ciepłej wodzie. W przeciwnym razie będzie mniej soczysta i straci aromat. Posiekaną dodajemy przede wszystkim do zup, ale również do sałatek, surówek, marynat do mięsa, warzyw, potraw a jajek. Do potraw i sałatek dodajemy wyłącznie świeżo posiekaną pietruszkę, tuż przed podaniem. Wymieszana z potrawą szybko kwaśnieje.

Przechowywanie

Natkę pietruszki przechowujemy w lodówce lub w szklance z wodą przez 2 dni. Jej świeżość możemy przedłużyć przechowując ją owiniętą ją w folię aluminiową w pojemniku na warzywa.

Pietruszka ulegnie zepsuciu, jeśli będziemy ją przechowywać z pomidorami lub jabłkami.

Umytą  pietruszkę możemy przechowywać w zamrażalniku.

 

Komentarze (0)

skomentuj

Komentarze
Imię E-mail Strona